До відома сільськогосподарських товаровиробників та землекористувачів громади всіх форм власності!!!!
З метою запобігання випадків отруєння бджіл агрохімікатами під час обробітку ними посівів сільськогосподарських культур, наголошуємо, що сільгосптоваровиробники та землекористувачі громади всіх форм власності, не пізніше, ніж за 3 доби до запланованих обробок сільськогосподарських культур агрохімікатами, повідомляють про це органи місцевої влади та населення. Повідомляти необхідно не лише за місцем реєстрації господарства, для прикладу, якщо землі на межі двох або більше районів, селищних або місцевих рад, сіл, то всі відповідні органи та населення суміжних громад.
В повідомленні необхідно зазначати: назву господарства, відповідальну особу (ПІП, номер телефону) місце проведення обробітку (населений пункт), дату проведення обробітку, час обробітку, культуру на якій буде проведений обробіток, назву препарату та діючої речовини, ступінь токсичності, форму та методи застосування, дозволені строки початку ручних робіт на суміжних ділянках (за потреби), дозволені строки на випасання худоби, проведення сінокосу та інше.
Використовувати пестициди та агрохімікати, на посівах сільськогосподарських культур, багаторічних насадженнях дозволено лише ті, які зареєстровані у «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання на території України», з відповідними нормами та на відповідній культурі.
Господарствам та землекористувачам необхідно розраховувати час для проведення обробітку з 18 год вечора до 10 год ранку та швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).
Санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням — 300 м.
Заборонено проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності ближче: 5 км від міста постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо.), сади, виноградники та місць проведення сільськогосподарських робіт. (Згідно пункту 5.26 ДСП 382-96).