Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській області  повідомляє

Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській області  повідомляє,  що з квітня місяця 2022року  набрав чинності   Наказ від 07.04.2022 №209 Міністерства аграрної політики та продовольства України  про Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока.  

 Дрібнотоварне господарствоце потужність, на якій утримується до п’яти умовних голів дійних тварин (одна умовна голова дійної тварини для великої рогатої худоби, кобил обчислюється як 1:1; для овець, кіз – як 1:10) для виробництва сирого молока з метою його обігу. 

ОСНОВНИМИ ВИМОГАМИ ДО ДРІБНОТОВАРНОГО ВИРОБНИЦТВА БЕЗПЕЧНОГО МОЛОКА Є:

відповідне приміщення в якому: підлога, стіни, стеля, вікна та двері мають поверхню, що легко очищується, миється та дезінфікується, а її структурні властивості запобігають відшаровуванню, накопиченню бруду та вологи, забезпечені водою, що відповідає гігієнічним вимогам до води питної або чистої; 

приміщення для зберігання молока: належно    відокремлені    від    приміщень    для утримання та доїння тварин обладнані холодильним обладнанням у разі охолодження молока;

дрібнотоварний виробник повинен  проходить медичне обстеження та дотримується особистої гігієни та гігієни під час доїння забезпечує належні умови утримання та благополуччя тварин володіє навичками та проводить дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) застосовує ветеринарні препарати виключно за призначенням уповноваженої особи компетентного органу та/або ліцензіата своєчасно повідомляє при будь-яких захворюваннях тварин уповноважену особу компетентного органу та/або ліцензіата та отримує від нього вказівки щодо поводження з хворою твариною та молоком;

тварини   обов’язково ідентифіковані та зареєстровані, мають належні умови утримання та благополуччя чисті та здорові піддаються щорічним діагностичним дослідженням на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз та щепленням відповідно до вимог законодавства піддаються   дослідженням   на   приховані   форми запалення вимені (субклінічний мастит) не рідше одного разу на місяць веде обов’язкові записи про тварину – записи в довільній формі, які містять інформацію про: походження тварин вид та походження кормів, кормових добавок (пакування з маркуванням від використаних кормових добавок) результати досліджень зразків, отриманих від тварин, або інших зразків, відібраних з діагностичною метою хвороби тварин лікування тварин (а саме: записи уповноваженої особи компетентного органу та/або ліцензіата щодо застосування ветеринарних препаратів для тварин, дати їх застосування, часу очікування, після якого дозволяється використання молока, пакування з маркуванням від використаних препаратів) дані    стосовно    проведення    перевірок    тварин    та/або харчових продуктів;

обладнання та ємності, що контактують з молоком повинні  бути  виготовлені з матеріалів, що дозволені для контакту з харчовими продуктами  легко піддаються миттю та дезінфекції   повинні бути марковані.  Доїльні апарати,

за наявності, розташовуються таким чином, щоб знижувався ризик забруднення молока;

гігієна доїння — підготовка рук до доїння (у разі пошкодження цілісності шкіри рук використовуються одноразові рукавички) очищення вимені: тепла вода або спеціальні засоби (предипінг та постдипінги), здоювання перших цівок, витирання дійок насухо, контрольований процес доїння (машинним методом – належне приєднання та від’єднання доїльних стаканів, ручним методом — чистими сухими руками) після доїння дійки витирають сухим рушником або серветкою, або здійснюють обробку спеціальним засобом;

фільтрація і охолодження  переміщення молока в окреме приміщення і проведення фільтрації зберігання молока в закритих ємностях, що призначені для збору молока, в умовах, щоб  виключити будь-яке забруднення.

Охолодження молока відбувається до температури

+ 8 °C – якщо молоко збирається щодня;

+ 6 °C – якщо молоко збирається рідше ніж один раз на добу (+ 4 °C – краща практика).

  Пункти по заготівлі молока  також  керуються відповідно  вимогам згідно     Наказу  від 07.04.2022 №209 Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва  та обігу молока. 

У разі виникнення запитань щодо звертатися  до спеціалістів Кривоозерського управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській області на  електронну адресу: veterinar_kroz@ukr.net,  або за телефоном  2-21-81.   

Бажає ВСІМ бути здоровими,  дбати про себе, своїх рідних   та дотримуватись  Гігієнічні вимоги.