Грип- це висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням септицемією, ураженням распіраторної системи та системи травлення.
Хворіють на грип кури, індики, гуси, дика перната та синантропна птиця. Джерело інфекції – хвора і перехворіла на грип птиця. Вірус передається повітряно- крапельним шляхом з питною водою, яйцями, пір’ям, боєнськими відходами та інвентарем. Фактори поширення інфекції — кішки, гризуни, комахи, дика перната та синантропна птиця. Хвороба проявляється хрипами, посинінням слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю, появляються манежні рухи.
Шановні громадяни!
Тримайте птицю в закритих приміщеннях. Не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею. Доглядайте домашню птицю в виділеному для цього захисному одязі, взутті та в рукавичках. Двічі на тиждень проводьте очистку та дезінфекцію пташників. Сідала, гнізда та вхід до пташника необхідно побілити свіжегашеним вапном. Послід та залишки їжі з пташника періодично потрібно спалювати або закопувати.
Заборонено відвідування домогосподарств сторонніми особами. Не купуйте сире м’ясо птиці, та яйця на стихійних ринках. Завжди мийте руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці або яйцями. Перед вживанням яєць потрібно ретельно мити шкаралупу мильною водою. Вірус пташинного грипу миттєво гине при температурі 100 гр.С, тому м’ясо птиці потрібно відварювати до повного приготування. М’ясо потрібно варити щонайменше 30 хв, яйця – 10 хв.
При купівлі молодняку птиці цікавтесь про наявність у продавців відповідних супровідних ветеринарних документів, які свідчать про клінічний стан птиці та ветеринарно-санітарні заходи, які проводяться в батьківському стаді.
Не приховуйте хвору птицю, не намагайтеся лікувати її самостійно.
Негайно повідомляйте про захворювання домашньої птиці та її загибель ветеринарним фахівцям за телефонами : 2—26—49, або за адресою: смт Криве Озеро вул.. Центральна 21.