УВАГА, БОТУЛІЗМ! 

ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЯ МОЖЛИВО 

 

У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму — дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання в їжу свіжовиловленої риби не тільки в Херсонській області, а й в Миколаївській області.
Не наражайтеся себе на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

 

Пропонуємо дотримуватися таких рекомендацій:
— не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
— купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
— бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки  технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
— не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

 

Симптоми ботулізму:
•порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
•сильно виражена сухість у роті;
•важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
•підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
•запаморочення;
•короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

 

Бережіть себе і своє здоров’я!

 

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області