Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum, які сприяють виникненню хвороби, не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови (без атмосферного кисню). Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м’якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закрита (закатана) металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації.
Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).
Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання — копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочі та грибів).
Для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
— для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
— суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
— домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
— бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
— не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
— купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
— сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
— необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу — переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:
— повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи — підприємця;
— місце знаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи — підприємця;
— ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи — підприємця, або серія та номер паспорта фізичної особи – підприємця.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
В разі запитань, звертайтесь на електронну адресу veterinar_kroz@ukr.net або за телефоном (05133) 2-20-57 Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!