Можливі причини виникнення Ботулізму!

   Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про можливі причини виникнення ботулізму а саме  пов’язані із споживанням в’яленої риби домашнього приготування,  вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції  невідомого походження та риби придбаної у місцях стихійної торгівлі.

   Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин та може привести до тяжких наслідків. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка). Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей, тому  візуально не можна визначити продукт придатний до споживання чи ні.  Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок ) спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки, виготовлялись з порушенням технологічного процесу.

   Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово: відсутні різкі підйоми температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являються порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман»  перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі, короткочасні ураження травного каналу (нудота, блювання, здуття живота). Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

  При найменшій підозрі на ботулізм негайно звертатись до лікаря. Госпіталізація  обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

   З метою захисту свого здоров’я, щоб уникнути отруєння  на ботулізм та інші кишкові інфекції необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не купувати в стихійних місцях консерви, рибу та м’ясопродукти;
  • чітко дотримуватись правил при консервації, контролювати зберігання та  терміни вживання консервованих продуктів;
  • не допускати вживання риби що зазнала мору;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

   Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно для здоров’я. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

   У разі  запитань звертатись на электрону  адресу: veterinar_kroz@ukr.net, або  prv_dpss@dpssmk.gov.ua,    або   за  тел. (05133) 2-20-57 Первомайського  районного  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.