Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в котре застерігає власників свиней, що основний шлях передачі збудника АЧС — це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.
— Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їхньої життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо), також здатні сприяти швидкому поширенню хвороби.
— Також один із шляхів потрапляння АЧС у господарство — годівля свиней необробленими кормами чи харчовими відходами.
— Додатково ускладнює ситуацію поширення АЧС у популяції диких свиней, звідки цей патоген може потрапляти до свійських свиней.
Єдиний захист від АЧС – дотримання правил біобезпеки.
