Увага щодо ставків та досліджень риби!!!

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує на важливості проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення поширення інфекційних хвороб риб, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції.

Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах). Що передбачено п. 11 розділу № І «Ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств» (Державного комітету рибного господарства України).

Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).

Необхідно залучати фахівців Держпродспоживслужби до контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби, що відображено в розпорядженні головного державного інспектора ветеринарної медицини в Миколаївській області № 35-р від 07.04.2014.

Окремо слід нагадати спеціалістам Закон України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» — який містить вимоги до вирощування риби:

Лабораторні дослідження риби вітчизняного виробництва з місцевих водойм за показниками проводяться два рази на рік з кожного водоймища під час ветеринарно-санітарної оцінки стану водойм (ветеринарно-санітарна паспортизація). На всіх ставках необхідно проводити обстеження, облови, дослідження з послідуючим отриманням експертиз та видачою ветеринарних свідоцтв, що передбачено планами.