Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).
Хвороба реєструється у багатьох країнах світу. Всього налічується 7 імунологічно відмінних серотипів: А,О,С, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом налічують більше 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших серотипів.
На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м’ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.
У цьому році було виявлено ящуру в Німеччині в січні, Угорщина та Словаччина також повідомили про випадки інфекції в березні. Це вперше виявлені випадки за понад 50 років. В Угорщині спалахи підтверджено на 4 фермах. Словаччина зафіксувала 6 постраждалих ферм, з яких 5 розташовані на півдні біля кордону з Угорщиною та один у Плавецькому Штвртоку на заході країни.
На сьогодні Україна є благополучною щодо ящуру. Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має статус МЕБ, як країни вільної від вакцинації. У зв’язку з чим вакцинація тварин не проводиться.
Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.
Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.
Шляхи передачі ящуру:
- прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;
- контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
- забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
- може передаватись через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості.
Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Як розпізнати ящур?
Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи
інфікованих тварин. У хворих тварин на внутрішній поверхні ротової порожнини, язиці, вимені та кінцівках спостерігають ураження афтами. Також з’являється слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборт і раптова загибель новонародженого молодняку та зниження молочної продуктивності.
При підозрі щодо хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити Кривоозерський відділ ветеринарної медицини Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини.
Задля попередженню виникнення даного захворювання серед тварин необхідно:
- дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
- забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
- дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
- забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих худобо могильників та біотермічних ям;
- користувачам мисливських угідь всіх форм власності, у разі виявлення трупів диких парнокопитних тварин повідомляти державну службу ветеринарної медицини району.
У разі запитань звертатись на електрону адресу: veterinar_kroz@ukr.net; prv_dpss@dpssmk.gov.ua, за тел. 7-53-58 та/або 2-20-57 Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Більше корисної інформації можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївської області https://dpssmk.gov.ua/ та мережі фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/.

