На території Кривоозерської територіальної громади існують шляхів міграції диких перелітних птахів це означає, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно.
Грип птиці — відноситься до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.
Пташиний грип — масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі та є частиною програм моніторингу ВООЗ.
Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів, тюленів і китів).
Якщо пташиний вірус та вірус звичайного людського грипу одночасно попадає в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу.
Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.
Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
- низькопатогенний грип птиці (НПГП),
- високопатогенний грип птиці (ВПГП).
Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) — інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним зі штамів вірусу грипу типу А та характеризується:
- явищами септицемії;
- ураженням органів дихання та травлення;
- може викликати в птахів 100% смертність.
Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці може тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4°С кілька тижнів, а при -60°С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, у якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56°С за 1–3 год, при 60°С за 10–30 хв, при 70°С за 2–5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18–20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2–3 років.
Вірус надійно знешкоджує 2 % їдкий натр, 3 % розчин хлорного вапна, 5 % креолін, 5 % фенол, 2 % формальдегід, 2 % азотна кислота, 2 % ефір, 2 % хлороформ протягом 10–30 хв.
Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні:
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;
- щоденно проводити клінічний огляд птиці;
- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;
- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;
- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;
- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;
- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.
При перших ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново інформувати Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області або Кривоозерський відділ ветеринарної медицини Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини за тел. (05133) 2-20-57 чи (05133) 2-26-84 .