Для збереження здоров’я та уникнення неприємних випадків при купівлі ковбасних виробів Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре нагадує споживачам про два важливих правила.
Утримайтесь від купівлі продукції на стихійних ринках.
Уважно читайте інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
З огляду на те, що ковбасні вироби часто продають на вагу — у споживча не завжди є можливість вивчити інформацію на маркуванні товару. В такому випадку інформація про продукт надається на вимогу споживача оператором ринку харчових продуктів, який реалізує харчовий продукт, у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі).
Окремо нагадуємо споживачам, що в Україні діють Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, якими, зокрема, визначено:
✔️ поверхні ковбасних виробів і копченостей протирають рушником, кінці оболонки зрізають, видаляють обв’язки, обвітрені зрізи зачищають;
✔️ попереднє фасування ковбас і копченостей передбачається в обсягах потреби не більше одного дня реалізації;
✔️ на замовлення споживача продавець зобов’язаний нарізати ковбасу, копченості, шинку та інше, додержуючись санітарно-гігієнічних правил. Нарізані шматки викладають на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або виделки.
Якщо у вас виникли сумніви в якості та безпечності харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляться вирішити це питання – ви можете оформити офіційне звернення до територіального органу Держпродспоживслужби.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно для здоров’я. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
У разі запитань звертатись на электрону адресу: veterinar_kroz@ukr.net, або prv_dpss@dpssmk.gov.ua, або за тел. (05133) 2-20-57 Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.