На виконання п. 17 наказу Держпродспоживслужби «Уведення в дію рішення колегії Держпродспоживслужби від 02 лютого 2024 року» від 06 березня 2024 року № 139 Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує Вас, як споживачів, що відповідно до Розділу V Наказу Міністерства охорони здоров’я від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.09.2020 № 891/35174, що вміст трансжирних кислот в харчових продуктах, які призначені для кінцевого споживача та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі, вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті.
Трансжири — різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст трансізомерів жирних кислот (також звані трансжирні кислоти).
Трансжири бувають штучні і природні:
— транс жири природного походження, то вони зустрічаються в невеликих кількостях у м`ясі та молочних продуктах жуйних тварин, але не справляють такої згубної дії на організм людини, як штучні.
— штучні трансізомери жирних кислот утворюються при гідрогенізації олій, під час смаження їжі, їх багато при промисловому виробництві випічки (кулінарні жири та кондитерські жири). У харчовій промисловості штучно створені трансжири використовують для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції. Трансжири утворюються при сильному нагріванні рослинних олій – більш ніж до 250 °С або багаторазовому повторному нагріванні.
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань:
- розвитку серцево-судинних захворювань;
- гормональних порушень;
- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
- ослаблення імунітету;
- появи алергічних реакцій;
- порушень репродуктивної функції у чоловіків;
- гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на здоров’ї дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком деменція у людей похилого віку та низьким інтелектом у дітей.
Як визначити, що у складі продукту є транс жири перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.
Які продукти містять трансжири, лідерами за вмістом транс жирів маргарин і спреди. Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
- кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
- фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
- картопляні чипси, сухарики, попкорн;
- перероблене м’ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон,
м’ясні консерви тощо;
- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,
- різні соуси, кетчупи, майонези тощо,
- сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,
- заморожені напівфабрикати.
Для виключення трансжири із раціону потрібно дотримуватися рекомендацій здорового харчування та уважно перевіряти склад продуктів на етикетках, дбати про свій раціон харчування. Використовуєте натуральну олію для смаження при температурах до 200 °С і не використовуєте її повторно то ризик утворення трансжирів мінімальний.
Основа здорового способу життя – правильне харчування. Незважаючи на величезну кількість розбіжностей, в раціоні має бути достатня кількість правильних жирів. «Правильні» жири лікарі рекомендують вживати у необхідній кількості, замість насичених жирів та трансжирів.
В раціон людини до списку «правильних» жирів варто включити поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти які містяться в таких продуктах, як морська риба, овочі, горіхи та олії.