БОТУЛІЗМ Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему […]
Первомайським районним управління Головного управлінняДержпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 19.07.2023 №11.1.3-21/15926 стосовно інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 18 липня 2023 року № 2023.4690-fup2 (далі повідомлення RASFF). Відповідно до повідомлення RASFF — виявлено охротоксин А в меленій каві «Wiener Kaffee gemahlen (250g)» (виробник: Gruppo […]
Щодо повідомлення RASFF № 2023.4689 Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 13.07.2023 №11.1.3-21/15493, щодо повідомлення RASFF № 2023.4689, стосовно виявлення несанкціонованого новітнього харчового інгредієнту холіну альфосцерат (α-GPC) у дієтичній добавці з Польщі (виробник: Fitness Authority Sp. z o.o., Otomin, Poland) до України (отримувач: UA FITONE DISTRIBUTION, вул. Ярмаркова, […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 13.07.2023 № 11.1.3-21/15492 щодо повідомлення RASFF від 12.07.2023 № 2023.4703. Відповідно до повідомлення RASFF від 12.07.2023 № 2023.4703 виявлено несанкціонований новітній харчовий інгредієнт холіну альфосцерат (α-GPC) у харчових добавках, що експортувались з Польщі (виробник: Fitness Authority Sp. z o.o., Otomin, Poland) до […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 12.07.2023 №11.1.3-21/15412, щодо повідомлення RASFF № 2023.4627, стосовно виявлення несанкціонованого новітнього харчового інгредієнту холіну альфосцерат (α-GPC) у дієтичній добавці з Польщі (виробник: Fitness Authority Sp. z o.o., Otomin, Poland) до України (отримувач: UA FITON DISTRIBUTION, вул. Ярмаркова 1, м. Кременчук, Полтавська обл., […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 12.07.2023 № 11.1.3-21/15413 стосовно інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 10 липня 2023 року № 2023.4620 (далі повідомлення RASFF). Відповідно до повідомлення RASFF — виявлено несанкціонований новітній харчовий інгредієнт — холіну альфосцерат (α-GPC) у […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 03.07.2023 №11.1.3-21/14702 щодо повідомлення RASFF від 30.06.2023 № 2023.3843 – fup 8. Відповідно до повідомлення RASFF від 30.06.2023 № 2023.3843 – fup 8, виявлено новітній харчовий інгредієнт L-альфа-гліцерилфосфорилхолін (альфаGPC) у харчовій добавці, що експортувалась з Польщі (виробник: Fitness Authority Sp. z.o.o., Otomin) до […]
Під час воєнних дій через низку причин, як-от підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій можуть виникати спалахи або епідемії інфекційних хвороб, зокрема – холери. Центр громадського здоров’я опублікував поради про те, як вберегтися від холери під час війни. У ЦГЗ нагадали, що холера – це гостра діарейна інфекція, що […]
Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.) – вид трав’янистих рослин із родини Айстрових (Asteraceae). Батьківщина – Північна Америка. За життєвою стратегією – це небезпечний бур’ян, який засмічує подвір’я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, городи,пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи і прилеглі землі, береги річок та ставків. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди навколишньому […]
Суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, і які відповідають за виконання вимог та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, є операторами ринку харчових продуктів.До суб’єктів господарювання […]
Держпродспоживслужба в Миколаївській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів, і які відповідають за виконання вимог та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, є операторами ринку харчових продуктів. До суб’єктів […]
Пошкодження Каховської ГЄС принесло підтоплення території Миколаївської області, виникли обставини. Ці обставини викликали техногенно-екологічну небезпеку та несуть значну соціальну й екологічну шкоду через масову загибель тварин, підтоплення населених пунктів, тваринницьких ферм, територій на яких розміщенні старі місця поховань тварин, в тому числі тих місць де загинули тварини від сибірки. Також відбулось підтоплення кладовищ, сміттєзвалищ, складів […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області доводить до відома операторів ринку і споживачів про отримання інформаційного повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 24.04.2023 р. №2023.2025 стосовно виявлення хлорпірифосу у кукурудзі для приготування попкорну. Цей товар експортувався з Іспанії в Україну. Виробник — Liven SA, Barcelona. Вантаж замовило […]
Останні роки почастішали випадки звернень населення до органів виконавчої влади з приводу порушень правил застосування пестицидів та агрохімікатів юридичними та фізичними особами. Суб’єкти господарювання, які застосовують хімічні та біологічні засоби захисту рослин при вирощуванні сільгоспкультур не дотримуються вимог санітарних норм щодо зон санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку, часу проведення обробки, […]
Американський білий метелик дуже красивий на вигляд – білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги і черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням: у самців перисті дворядно-гребінчасті, у самиць – дворядно-пильчасті нитчасті. Розмах крил метелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжина тіла 9–15 мм. […]
Первомайським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 10 лютого 2023 року № 2022.7639-fup 4, стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (присутність у 2 з 5 зразків) у курячих четвертинах, що експортувались з Польщі (виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. […]
Небезпечним карантинним організмом для кукурудзи, який стрімко заселив значну територію Південної Європи і становить суттєву небезпеку сільському господарству України є західний кукурудзяний жук (діабротика) – Diabrotica virgifera virgifera Le Conte. Яким чином він потрапив до Європи дотепер невідомо. У будь-якому випадку його первинний ареал – територія США. У Європі шкідник уперше був виявлений в 1992 […]
Для забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією, у рамках Електронного Уряду, впроваджено Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) з доступом через будь- яку пошукову систему в інтернет-мережі (у тому числі у вигляді мобільної версії).
Первомайським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 02 березня 2023 року № 2023.1260-fup 4, стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції (виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТОВ «МЕТРО […]
Первомайським районним управління Держпродспоживслужби вМиколаївській області отримано листа Держпродспоживслужби від 03 березня 2023 року № 11.1.3-21/4760 про інформаційне повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 18 лютого 2023 року № 2023.1192, стосовно виявлення перевищення допустимого рівня Кадмію у замороженому міксі морепродуктів (виробник: Zejiang Zhoufu food Co. LTD, China), що […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 22.02.2023 № 11.1.3-21/3929, щодо повідомлення RASFF № 2023.0797-fup 7, стосовно виявлення перевищення допустимого рівня Кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії (виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «БЮРО […]
Первомайським районним управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 17.02.2023 № 11.1.3-21/3596 щодо отримання по системі швидкого оповіщення, щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 08.02.2023 № 2023.0841-fup 4, стосовно виявлення Listeria monocytogenes в сирах (Гаперон) з пастеризованого молока, що експортувались з Франції (виробник: SOCIETE LAITIERE DE VICHY, France; експортер: Thomas Export SA, […]
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує особам, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівникам підприємств, установ та організацій, фізичним особам-підприємцям, що організовують виконання таких робіт, про необхідність одержання допуску (посвідчення) та посвідчення на право роботи із зазначеними препаратами). Підставою для видачі допуску є […]
Первомайським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 20.02.2023 No 11.1.3-21/3631, щодо повідомлення RASFF No 2023.0925, стосовно виявлення неавторизованої речовини диметоат у лаймах, що експортувались з Бразилії (експортер: Brasfresh Importacao EExportacao LTDA, Brazil; оптовик: Anaco Greeve International, Netherlands) до України (одержувач: ТзОВ «ТС ПЛЮС», вул. Краснова, 24, м. Київ). Диметоат […]
Внаслідок воєнної агресії проти України в Миколаївській області склалася надзвичайна ситуація щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості. Майже все населення Кривоозерської селищної ради охоплене централізованим водопостачанням, разом з тим, на території селищної ради експлуатуються криниці власного користування. Нагадаємо, що питна вода, яка не відповідає гігієнічно обґрунтованим встановленим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини. […]
Первомайським районним управлянням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 20.02.2023 № 11.1.3-21/3630 «Щодо повідомлення RASFF № 2023.0198-fup 4», стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis у курячому м’ясі (ММО), що експортувалось з Польщі (виробник: Drobiowo.Pl Mariola Krysiak, Poland; постачальник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД», вул. […]
Система органів дихання складається з носових ходів, гортані, трахеї, бронхів, легенів і плеври (сполучнотканинною оболонки, що покриває легені). Органи дихання забезпечують надходження в організм кисню, його потрапляння в кров і виділення з організму вуглекислого газу. Від необхідного обсягу кисню залежить функціонування і життєдіяльність усіх органів. Крім функції доставки в організм кисню, органи дихання […]
Тепла та помірно-волога погода, достатня кормова база стимулюють активне розмноження мишоподібних гризунів. Найбільш заселені в посівах багаторічних трав та сади. Збір врожаю кукурудзи, сої, соняшнику та яблук в садах змусив шкідників поступово мігрувати на розміщені поряд посіви озимих культур. Серед мишоподібних гризунів найбільш поширеними та шкідливими у посівах сільськогосподарських культур є полівка звичайна. […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надану інформацію просимо довести до відома операторів ринку та розмістити на офіційному сайті і мережі фейсбук. З метою недопущення випадків отруєння бджіл під час обробки сільськогосподарських культур, сільгоспвиробники зобов`язані вживати заходи щодо дотримання у повній мірі вимог статей 30, 37-40 Закону України „Про бджільництво” (зі змінами) від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ (далі — […]
Первомайським районним управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 06.02.2023 № 14.1-5/2713 направляємо для відповідної роботи повідомлення Державної продовольчоветеринарної служби Литовської Республіки про те, що на територію України відправлено вантаж з харчовими продуктами тваринного походження (заморожені суміші морепродуктів) партія № 22245, загальною вагою нетто 7900,00 кг, експортер — UAB «VPA Logistics», Stariskes g. […]
Первомайським районним управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 06.02.2023 № 11.1.3-21/2720, щодо повідомлення RASFF №2023.0628, стосовно виявлення занадто високого вмісту барвника E 124 (Понсо 4 R) в концентрованому напої, що експортувався з Франції (виробник: GEORGES MONIN, France) до України (одержувач: ТзОВ «ПРОБАР», провулок Індустріальний, 23, м. Київ). Барвник Е124 (Понсо 4R) включений […]
Щодо повідомлення RASFFПервомайським районним управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 03.02.2023 № 11.1.3-21/2665, щодо повідомлення RASFF № №2023.0615, стосовно виявлення перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в бразильському горісі, що експортувався з Бразилії (експортер: AMENDOPERES LTDA, Brazil; трейдер: ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Netherlands) до […]
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени. Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих […]
Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов’язані з умовами зберігання. Така необхідність пов’язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Переважна більшість харчових продуктів повинна зберігатися в охолоджених умовах. Температура — найбільш значимий показник режиму зберігання. […]
Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує дотримуватись загальних вимог по профілактиці харчових отруєнь. Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своє здоров’я, але і за здоров’я тих, хто її оточує. 1.ВИБІР БЕЗПЕЧНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. […]
Ясенева смарагдова вузькозлатка — Agrilus planipennis Fair.) (код ЄОКЗР: AGRLPL), входить до переліку шкідливих організмів ЄОКЗР A2, рекомендованих для регулювання. Жуки — ксилофаги заселяють здорові дерева, а також дерева без зовнішніх ознак послаблення. Регульований шкідливий організм, внесений до переліку А-1, як відсутній на території України. Основні його рослини – живителі всі види роду ясеня (Fraxinus L.), […]
ЩО РОБИТИ У РАЗІ РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ? В умовах війни важливо розуміти алгоритм дій у разі різних надзвичайних ситуацій. Одна з таких — радіаційна аварія. Радіаційна аварія — це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, при якому відбувся вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі їх безпечної експлуатації, що призводить до опромінення […]
Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. Чиста вода — це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. Проте значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. Для України забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем, адже за рівнем […]
Щороку в осінньо-зимовий період реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді […]
Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що з квітня місяця 2022року набрав чинності Наказ від 07.04.2022 №209 Міністерства аграрної політики та продовольства України про Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока. Дрібнотоварне господарство — це потужність, на якій утримується до п’яти умовних голів дійних тварин (одна умовна голова дійної тварини для великої рогатої худоби, […]
Основні причини отруєнь: — вживання отруйних грибів; — неправильне приготування умовно-їстивних грибів; вживання старих або зіпсованих їстивних грибів; — вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Запам’ятайте: — не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності; […]
Харчові токсикоінфекції – гострі хвороби з групи кишкових інфекцій, які виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять умовно-патогенні мікроби та (чи) їх токсини; характеризуються короткочасним перебігом із симптомами загальної інтоксикації та гострого гастроентериту. Харчові токсикоінфекції спричинюються бактеріями, які виробляють ентеротоксини. Найчастіше їх зумовлюють ентеротоксичні штами кишкової палички, стафілокока, стрептокока, протея, спорові анаероби (С. perfringens) […]
Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці), після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого. Не торкайтеся до потенційно контамінованих (забруднених) вірусом […]
Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує: ГРИБИ- це цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Основні причини отруєнь: — вживання отруйних грибів; — неправильне приготування умовно-їстивних грибів; вживання старих або зіпсованих їстивних грибів; — вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). Запам’ятайте: — не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності; — не куштуйте сирі гриби на смак; ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте; — гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше […]
Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу про відповідальність передбачену Законом Україні «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин» від 18.05.2017 року №2042-VІІІ. Так оператор ринку харчових продуктів (далі — оператор ринку) це суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або […]
Незалежно від форм власності, які використовують на будь – якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів. Кривоозерське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу на основні правила біобезпеки на різних етапах «харчового ланцюга», а саме: — дотримання основних правил біобезпеки під час сортування харчових продуктів; — дотримання основних правил біобезпеки під час зберігання і транспортування харчових продуктів.
Небезпечним карантинним організмом для кукурудзи, який стрімко заселив значну територію Південної Європи і становить суттєву небезпеку сільському господарству України є західний кукурудзяний жук (діабротика) – Diabrotica virgifera virgifera Le Conte. Яким чином він потрапив до Європи дотепер невідомо. У будь-якому випадку його первинний ареал – територія США. У Європі шкідник уперше був виявлений в 1992 році на території Сербії на […]