Збудник африканської чуми свиней (АЧС) — ДНК-місний вірус родини Asfarviridae, роду Asfivirus. Йому характерна особливість те що він високостійких до факторів середовища: зберігається в діапазоні рН від 2 до 13, тривалий час — від тижнів до місяців. Також зберігається в продуктах свиного походження, які не мали термічної обробки (соління та сирокопчені харчові вироби, харчові […]
Бездимний простір в ресторані Обкурюють у закладі ресторанного господарства? Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу, що відповідно до ст.13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» заборонено куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів […]
Cказ — це небезпечна інфекційна хвороба тварин та людей і самим дієвим інструментом боротьби із сказом є вакцинування. У разі зволікання, без надання кваліфікованої медичної допомоги, смерть людини неминуча. Епізоотична ситуація щодо сказу тварин на території Первомайського району є складною, з початку року зафіксовано чотири випадки на сказ із них один на території Кривоозерської громади. […]
Щоб мінімізувати шкідливий вплив тютюнопаління на здоров’я населення, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі — Закон). Цей Закон визначає основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, […]
Відповідно до листа Держпродспоживслужби України від 08.08.2024 №11.2.3-15/16381 та на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022 з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, […]
Питна вода – фактор передачі багатьох інфекційних захворювань бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми. Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив. Як наслідок, перевищення показника вмісту нітратів, може привести до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії (далі – ВНМ). ВНМ спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає […]
Згідно інформацією на офіційному сайті Всесвітньої організації здоров’я тварин (WOAH) та Європейського Союзу (інформаційна система нотифікації хвороб тварин — FDIS) на території Румунії та Греції зареєстровані поширення спалахів захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. Спалах зареєстровано на відстані близько 50 км від кордону з Україною. Щоб мінімізувати ризики занесення та розповсюдження збудника чуми жуйних на Одещині […]
За способом життя саранові поділяються на стадні, до яких відноситься італійський прус, перелітна і марокканська сарана, та нестадні види – кобилки, коники, інші. Саранові час від часу збираються у величезні куліги (якщо це личинки) або зграї (скупчення імаго) й мігрують на далекі відстані. Дорослі саранові групами перелітають на відстані до кількох десятків кілометрів. Але […]
Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов’язані з умовами зберігання. Така необхідність пов’язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Забезпечення дотримання належних умов зберігання харчових продуктів та термінів придатності, не призведе до їх псування (розмноження […]
По зовнішньому вигляду нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-300 […]
Як захистити організм від негативних наслідків спеки Для людини оптимальною температурою повітря в теплий сезон є температура 20–25°С. Несприятливою, здатною порушувати теплову рівновагу організму, вважається температура, вища зазначених показників. Особливо небезпечною висока температура повітря є для дітей та людей, що мають серцеві захворювання та людей похилого віку. Сонячний та тепловий удар, перегрів, зневоднення – все […]
У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні та з метою мінімізації ризиків розповсюдження вказаного захворювання на території країни, та зокрема на території Кривоозерської територіальної громади Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики щодо недопущення АЧС. Африканської чуми свиней (АЧС) […]
Для забезпечення правового підґрунтя для виготовлення, обігу і використання безпечних для споживання тваринами кормів розпочинається з того, що оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані повідомити компетентний орган про потужності, які вони мають намір використовувати, або використовують на будь-якій стадії виробництва та/або обігу кормів, з метою їх державної реєстрації. Державна […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає про те, що кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи. Одним з небезпечних інфекційних захворювань вважається сальмонельоз. Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини. Найчастіше сальмонельоз […]
Відповідно до листа Держпродспоживслужби України від 29.05.2024 року №11.1.1-3/11303 на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022 року та з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі […]
З метою збереження здоров’я дітей, організації безпечного середовища життєдіяльності при наданні послуг з освіти в Україні затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Одним із питань, що знаходяться під особливим контролем при організації харчування, є дотримання вимог за вмістом солі та цукру в стравах, що призначені для […]
Грип птиці — хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення. Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Шляхи передачі та розповсюдження: Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця. Хворі, а також перехворілі птахи […]
Зміна поведінки, слинотеча з рота, пригніченість (дезорієнтація в просторі), відвисання щелепи, втрата змоги їсти та пити – це одні із ознак, що є підозра на захворюваність сказу у домашньої тварини. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій. Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, тікає з дому, гризе […]
АБМ — типовий поліфаг, пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. В тому числі: яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, рябину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листвяні породи. Але найбільшої шкоди завдає клену і шовковиці. Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повітряними масами переносяться не тільки метелики, але і гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність). Розселення шкідника відбувається і транспортними засобами, різними видами […]
Порядок видачі витягів з Єдиного державного реєстру тварин та форми витягів визначено Положенням про Єдиний державний реєстр тварин (далі –Положення про ЄДРТ), затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.09.2012 №578, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.10.2012 року за №1713/22025 (зі змінами). Відповідно до пункту 2 розділу IV Положення про ЄДРТ, відомості надаються […]
Для збереження здоров’я та уникнення неприємних випадків при купівлі ковбасних виробів Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре нагадує споживачам про два важливих правила. Утримайтесь від купівлі продукції на стихійних ринках. Уважно читайте інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про можливі причини виникнення ботулізму а саме пов’язані із споживанням в’яленої риби домашнього приготування, вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції невідомого походження та риби придбаної у місцях стихійної торгівлі. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням […]
Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum, які сприяють виникненню хвороби, не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті […]
Відповідно до листа Держпродспоживслужби від 24.05.2024 року №11.2.3-15/11006 на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022 року та з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних […]
Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області (надалі Головне управління) отримано три Повідомлення про подію та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, у разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення інфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання (надалі Повідомлення), що надійшли від […]
Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Нітрати є постійним складником природних вод. У великій кількості вони концентруються в поверхневих водах, куди потрапляють разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод. Вода, забруднена нітратами, […]
На виконання 2.1. Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів — Додаток для ознайомлення
Морозиво це смачний і доступний кожному продукт, попит на який стрімко зростає з настанням перших теплих днів. Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує споживачів щодо якості, безпечності та умов реалізації морозива, як харчового продукту, який полюбляють діти та дорослі особливо в спекотні дні. Споживачам, щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів, обираючи […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує що наближаються поминальні дні в які можливі харчові отруєння людей. Головною причиною виникнення харчових отруєнь у ці дні є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов і термінів зберігання, як сировини, так само й готових страв, вживання харчових продуктів, які забруднені збудниками […]
Після дощів в Україні розпочався весняний сезон грибів. Збирати гриби весною можна, але з обережністю. Навесні з’являються багато їстівних грибів, таких як сморчки, підберезники, лисички. Ці гриби багаті на вітаміни, які так необхідні після зими. Але, навесні також з’являються отруйні гриби, які легко сплутати з їстівними. Перші гриби, що збирають навесні, особливі – їхня отрута […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує що уряд спростив видачу ветеринарних документів для переміщення пасік на місця медозбору Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку видачі ветеринарних документів, який спрощує на період воєнного стану процедуру для перевезення (кочівлі) пасік до місць медозбору. Відповідну постанову № 461 «Про внесення зміни до пункту 6 Порядку видачі ветеринарних […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє суб’єктів господарювання Кривоозерщини, які утримуються в особистих підсобних господарствах велику рогату худобу та дрібну рогату худобу (кози та вівці) щодо проведення планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, які проводяться фахівцями Кривоозерського відділу Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини відповідно до «Плану проведення діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин на […]
ОЛЕНКА волохата (бронзівка) — жук матово-чорного кольору завдовжки 8-12 мм. Все його тіло, надто з нижнього боку, вкрите густими жовтувато-сірими волосками. На надкрилках — 12 поперечних білих плям різної величини. Зимують жуки в ґрунті і виходять рано навесні під час цвітіння кульбаби. Годуються квітками: виїдають тичинки і маточки, обгризають пелюстки. З […]
Організм – це складна система, де всі процеси налагоджені до найдрібніших деталей. Але, якщо десь стався збій — ви це відчуєте. Дефіцит білка теж відразу дасть про себе знати. Він розвивається найчастіше у людей, які споживають недостатню кількість білкової їжі, страждають від проблем із засвоєнням протеїну або зіткнулися з його активним розпадом. Також з дефіцитними […]
Для нормального росту та функціонування дитячого організму важливо отримувати поживні речовини з їжі. Одним із найважливіших складових раціону є білки. Вони є цінними тим, що разом з ними до організму потрапляють незамінні амінокислоти. Потреби організму в білках залежать від рівня фізичної активності, стану здоров’я та маси тіла. Функції білків в організмі дуже важливі та різноманітні: будівельна, транспортна, гормональна, імунна, ферментативна. Білки бувають: тваринного походження (м’ясо, риба, морепродукти, яйця, молоко та кисломолочні продукти) […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області зазначає що перша полуниця вже з’явилась у продажу і одночасно можливі негативними наслідками від її споживання. Звичайно, в цю пору року, українці активно купують ароматну ягоду, тому радимо дотримуватись двох, всім відомих правил, щоб ласування полуницею приносило лише користь і задоволення: По-перше, купувати полуницю слід тільки у спеціально […]
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре інформує споживачів щодо дії постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 № 650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану», яка набрала чинності 01.07.2023. Зазначеною постановою запроваджено державне регулювання цін на товари у вигляді установлення граничного […]
Відповідно до ст. 18 Закону України «Про захист рослин» від 14 жовтня 1998 року №180-XIV (зі змінами та доповненнями) та ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 2 березня 1995 року №86/95-ВР (зі змінами та доповненнями) особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт, із зберіганням та/або застосуванням пестицидів, або з проведення робіт з транспортування торгівлі пестицидами повинні мати Посвідчення про право роботи з пестицидами. Порядок його одержання визначається постановою Кабінету Міністрів України від […]
Бджоли відіграють важливу роль в сільському господарстві, як запилювачі квіткових рослин. Отруєння спостерігається у весняно – літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику. Хімічний токсикоз – незаразна хвороба дорослих особин бджолиної сім’ї і їх личинок, що викликаються отруєнням бджіл пестицидами, які застосовуються для контролю розвитку і розповсюдження шкідливих […]
З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та у разі виникнення біологічних загроз Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає інформацію для населення Кривоозерської територіальної громади щодо запобігання виникненню біологічної загрози та біологічного захисту населення, тварин і рослин. Біологічний захист населення, тварин і рослин включає: 1) своєчасне виявлення чинників та осередку біологічного […]
Ставкове рибництво — це різновид господарської діяльності, яке використовує різні види риб для вирощування в спеціально обладнаних природних і штучних водоймах з метою отримання всілякої рибної продукції. Власник та/або орендар водних об’єктів є суб’єктом господарювання. Оператор ринку харчових продуктів (далі — оператор ринку) це суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та […]
У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють […]
Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин та людини, спричинене нейротропним рабдовірусом, Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Сказом можуть хворіти свійські тварини, найчастіше коти та собаки, в дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, кажанів. Особливу небезпеку становлять […]
Експлуатаційний дозвіл – це документ дозвільного характеру, який видається операторам ринку харчових продуктів територіальним органом Держпродспоживслужби — Первомайським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР (далі – Закон) експлуатаційний дозвіл повинні отримувати […]
ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку повна назва документа державного планування, що пропонується – Детальний план території земельних ділянок площею 2,0000 га (4823955100:08:000:0027) […]
Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338 «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки» всі суб’єкти господарювання зобов’язані провести реєстрацію своїх пасік. Реєстрація пасік здійснюється відповідно поданої заяви до Первомайського районного управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за місцем розташуванням пасіки відповідно до територіальної громади. Видача паспорта […]
Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 28.03.2024 № 11.1.3-21/6261 щодо інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 27 березня 2024 року № 2024.2121-fup4 (далі — повідомлення RASFF). Відповідно до повідомлення RASFF виявлено форметанат в болгарському перці, походженням з […]
Урядом відновлюються позапланові перевірки у сфері надання житлово-комунальних послуг. Відповідну постанову №261 ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 8 березня 2024 року, шляхом внесення змін до постанови №303 від 13.03.2022, яка встановлювала мораторій на проведення заходів державного контролю та ринкового нагляду в умовах воєнного стану. Натепер Держпродспоживслужба може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства […]
Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин і тканин організму, гормонів та ферментів. Вони потрібні для нормальної діяльності серцево-судинної, нервової, м’язової та інших систем, беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих речовин, у побудові тканин організму та забезпечують сталість внутрішнього середовища. Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. В Україні існує природний дефіцит йоду. Йод необхідний людині протягом усього життя. Його нестача в організмі людини призводить до багатьох розладів – захворювань щитоподібної залози, порушення обміну речовин, втрати […]