Держпродспоживслужба

Держпродспожзивслужба інформує:
  • Сучасні норми використання цукру та солі при організації харчування в закладах освіти
          З метою збереження здоров’я дітей, організації безпечного середовища життєдіяльності при наданні послуг з освіти в Україні затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.      Одним із питань, що знаходяться під особливим контролем при організації харчування, є дотримання вимог за вмістом солі та цукру в стравах, що призначені для […]
  • Грип птиці: шляхи передачі, клінічні ознаки та алгоритм дій при виявлені!
    Грип птиці — хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення. Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Шляхи передачі та розповсюдження: Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця. Хворі, а також перехворілі птахи […]
  • Ознаки сказу у тварини – на що звернути увагу! 
    Зміна поведінки, слинотеча з рота, пригніченість (дезорієнтація в просторі), відвисання щелепи, втрата змоги їсти та пити – це одні із ознак, що є підозра на захворюваність сказу у домашньої тварини. У собак і кішок сказ протікає в двох формах: буйній і тихій. Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, тікає з дому, гризе […]
  • Карантинний шкідник – американський білий метелик
    АБМ — типовий поліфаг, пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. В тому числі: яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, рябину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листвяні породи. Але найбільшої шкоди завдає клену і шовковиці. Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повітряними масами переносяться не тільки метелики, але і гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність). Розселення шкідника відбувається і транспортними засобами, різними видами […]
  • Щодо оформлення та видачі витягів з Єдиного державного реєстру тварин
    Порядок видачі витягів з Єдиного державного реєстру тварин та форми витягів визначено Положенням про Єдиний державний реєстр тварин (далі –Положення про ЄДРТ), затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.09.2012 №578, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.10.2012 року за №1713/22025 (зі змінами). Відповідно до пункту 2 розділу IV Положення про ЄДРТ, відомості надаються […]
  • Ковбаси і ковбасні вироби,  якість та умови зберігання!!!
       Для збереження здоров’я та уникнення неприємних випадків при купівлі ковбасних виробів Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре нагадує споживачам про два важливих правила. Утримайтесь від купівлі продукції на стихійних ринках. Уважно читайте інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». […]
  • Можливі причини виникнення Ботулізму!
       Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про можливі причини виникнення ботулізму а саме  пов’язані із споживанням в’яленої риби домашнього приготування,  вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні, рибні та овочеві консерви) та вживанням рибної продукції  невідомого походження та риби придбаної у місцях стихійної торгівлі.    Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням […]
  • БОТУЛІЗМ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?
    Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum,  які сприяють виникненню хвороби, не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.  Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті […]
  • Протидія поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей контролю ваги
    Відповідно до листа Держпродспоживслужби від 24.05.2024 року №11.2.3-15/11006 на  виконання пункту 2.1  Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022 року та з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних […]
  • Щодо здійснених заходів державного контролю,  пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення
    Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області (надалі Головне управління) отримано три Повідомлення про подію та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, у разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення інфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання (надалі Повідомлення), що надійшли від […]
  • Нітрати у воді і їх вплив на людину  
    Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Нітрати є постійним складником природних вод. У великій кількості вони  концентруються в поверхневих водах, куди потрапляють разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод.       Вода, забруднена нітратами, […]
  • Безпечність харчових продуктів та захисту споживачів
    На виконання 2.1. Меморандуму про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів — Додаток для ознайомлення
  • Смачний і доступний продукт – морозиво!!!
    Морозиво це смачний і доступний кожному продукт, попит на який стрімко зростає з настанням перших теплих днів.   Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує споживачів щодо  якості, безпечності та умов реалізації морозива, як харчового продукту, який полюбляють діти та дорослі особливо в спекотні дні. Споживачам, щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів, обираючи […]
  • Можливі причини виникнення харчових отруєнь!
       Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує що наближаються поминальні дні в які можливі  харчові отруєння людей.   Головною причиною виникнення харчових отруєнь у ці дні є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов і термінів зберігання, як сировини, так само й готових страв, вживання харчових продуктів, які забруднені збудниками […]
  • Попередження щодо отруєння грибами на весні!
    Після дощів в Україні розпочався весняний сезон грибів. Збирати гриби весною можна, але з обережністю. Навесні з’являються багато їстівних грибів, таких як сморчки, підберезники, лисички. Ці гриби багаті на вітаміни, які так необхідні після зими. Але, навесні також з’являються отруйні гриби, які легко сплутати з їстівними.  Перші гриби, що збирають навесні, особливі – їхня отрута […]
  • ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ ПАСІК
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує що  уряд спростив видачу ветеринарних документів для переміщення пасік на місця медозбору Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку видачі ветеринарних документів, який спрощує на період воєнного стану процедуру для перевезення (кочівлі) пасік до місць медозбору. Відповідну постанову № 461 «Про внесення зміни до пункту 6 Порядку видачі ветеринарних […]
  • До відома власників тварин кривоозерщини
    Первомайське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє суб’єктів господарювання  Кривоозерщини,  які утримуються в особистих підсобних господарствах велику рогату худобу та дрібну рогату худобу  (кози та вівці)  щодо проведення планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, які  проводяться фахівцями  Кривоозерського відділу Первомайської районної  лікарні ветеринарної медицини відповідно до «Плану проведення діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин на […]
  • Оленка Волохата – квіткоїд
         ОЛЕНКА волохата (бронзівка) — жук матово-чорного кольору завдовжки 8-12 мм. Все його тіло, надто з нижнього боку, вкрите густими жовтувато-сірими волосками. На надкрилках — 12 поперечних білих плям різної величини.      Зимують жуки в ґрунті і виходять рано навесні під час цвітіння кульбаби. Годуються квітками: виїдають тичинки і маточки, обгризають пелюстки. З […]
  • Як проявляється білкова недостатність?
    Організм – це складна система, де всі процеси налагоджені до найдрібніших деталей. Але, якщо десь стався збій — ви це відчуєте. Дефіцит білка теж відразу дасть про себе знати. Він розвивається найчастіше у людей, які споживають недостатню кількість білкової їжі, страждають від проблем із засвоєнням протеїну або зіткнулися з його активним розпадом. Також з дефіцитними […]
  • ЗНАЧЕННЯ БІЛКІВ В ХАРЧУВАННІ ЛЮДИНИ
    Для нормального росту та функціонування дитячого організму важливо отримувати поживні речовини з їжі. Одним із найважливіших складових раціону є білки. Вони є цінними тим, що разом з ними до організму потрапляють незамінні амінокислоти.  Потреби організму в білках залежать від рівня фізичної активності, стану здоров’я та маси тіла. Функції білків в організмі дуже важливі та різноманітні: будівельна, транспортна, гормональна, імунна, ферментативна. Білки бувають:  тваринного походження (м’ясо, риба, морепродукти, яйця, молоко та кисломолочні продукти) […]
  • Негативними наслідками від споживання полуниці
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області зазначає що перша полуниця вже з’явилась у продажу і   одночасно можливі негативними наслідками від її споживання. Звичайно, в цю пору року, українці активно купують ароматну ягоду, тому радимо дотримуватись двох, всім відомих правил, щоб ласування полуницею приносило лише користь і задоволення: По-перше, купувати полуницю слід тільки у спеціально […]
  • Державне регулювання цін на продовольчі товари в умовах воєнного стану
    Первомайське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре інформує споживачів щодо  дії постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 № 650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану», яка набрала чинності 01.07.2023. Зазначеною постановою запроваджено державне регулювання цін на товари у вигляді установлення граничного […]
  • ЩОДО ОДЕРЖАННЯ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРАВО РОБОТИ З ПЕСТИЦИДАМИ
    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про захист рослин» від 14 жовтня 1998 року №180-XIV (зі змінами та доповненнями) та ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 2 березня 1995 року №86/95-ВР (зі змінами та доповненнями) особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт, із зберіганням та/або застосуванням пестицидів, або з проведення робіт з транспортування торгівлі пестицидами повинні мати Посвідчення про право роботи з пестицидами. Порядок його одержання визначається постановою Кабінету Міністрів України від […]
  • ЗАХИСТ БДЖІЛ ВІД ОТРУЄНЬ ПЕСТИЦИДАМИ.
    Бджоли відіграють важливу роль в сільському господарстві, як запилювачі квіткових рослин. Отруєння спостерігається у весняно – літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику. Хімічний токсикоз – незаразна хвороба дорослих особин бджолиної сім’ї і їх личинок, що викликаються отруєнням бджіл пестицидами, які  застосовуються для контролю розвитку і розповсюдження шкідливих […]
  • Біологічна безпека та біологічний захист населення
       З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та у разі виникнення біологічних загроз Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській  області  надає інформацію для населення Кривоозерської територіальної громади щодо  запобігання виникненню біологічної загрози та  біологічного захисту населення, тварин і рослин. Біологічний захист населення, тварин і рослин включає: 1) своєчасне виявлення чинників та осередку біологічного […]
  • До уваги власників та орендарів водних об’єктів!
    Ставкове рибництво — це різновид господарської діяльності, яке використовує різні види риб для вирощування в спеціально обладнаних природних і штучних водоймах з метою отримання всілякої рибної продукції.  Власник  та/або орендар водних об’єктів є суб’єктом господарювання. Оператор ринку харчових продуктів (далі — оператор ринку) це суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та […]
  • ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!
         У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють […]
  • Протокол громадських слухань
  • Сказ – це небезпечне інфекційне захворювання спільне для тварин та людей
    Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин та людини, спричинене нейротропним рабдовірусом, Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Сказом можуть хворіти свійські тварини, найчастіше коти та собаки, в дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, кажанів. Особливу небезпеку становлять […]
  • Експлуатаційний дозвіл: для кого він необхідний, та як проводиться його видача, анулювання, тимчасове припинення дії, переоформлення та  поновлення дії.
    Експлуатаційний дозвіл – це документ дозвільного характеру, який видається операторам ринку харчових продуктів територіальним органом Держпродспоживслужби — Первомайським  районним  управлінням Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.  Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР (далі – Закон) експлуатаційний дозвіл повинні отримувати […]
  • ПОВІДОМЛЕННЯ
    ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку повна назва документа державного планування, що пропонується – Детальний план території земельних ділянок площею 2,0000 га (4823955100:08:000:0027) […]
  • Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл.
             Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338 «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки» всі суб’єкти господарювання зобов’язані провести реєстрацію своїх пасік.  Реєстрація пасік здійснюється відповідно поданої заяви до Первомайського районного управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за місцем розташуванням пасіки відповідно до територіальної громади. Видача паспорта […]
  • Щодо повідомлення RASFF № 2024.2121-fup4
           Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 28.03.2024 № 11.1.3-21/6261 щодо інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 27 березня 2024 року № 2024.2121-fup4 (далі — повідомлення RASFF). Відповідно до повідомлення RASFF виявлено форметанат в болгарському перці, походженням з […]
  • Ціни на житлово-комунальні послуги та продукти харчування на контролі
    Урядом відновлюються позапланові перевірки у сфері надання житлово-комунальних послуг. Відповідну постанову №261 ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 8 березня 2024 року, шляхом внесення змін до постанови №303 від 13.03.2022, яка встановлювала мораторій на проведення заходів державного контролю та ринкового нагляду в умовах воєнного стану. Натепер Держпродспоживслужба може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства […]
  • ЙОДОДЕФІЦИТ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ
         Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин і тканин організму, гормонів та ферментів. Вони потрібні для нормальної діяльності серцево-судинної, нервової, м’язової та інших систем, беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих речовин, у побудові тканин організму та забезпечують сталість внутрішнього середовища. Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.      В Україні існує природний дефіцит йоду. Йод необхідний людині протягом усього життя. Його нестача в організмі людини призводить до багатьох розладів – захворювань щитоподібної залози, порушення обміну речовин, втрати […]
  • Як зберегти вітамін С при приготуванні продуктів?
    З настанням весни в організмі людини відчувається дефіцит вітамінів. Для людей вітамін С – життєво необхідна поживна речовина. Прикладом негативного впливу дефіциту цього вітаміну може бути хвороба цинга, на яку страждали мореплавці в минулому. Вітамін С є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза, забезпечує здоров’я очей та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. На жаль, людський організм його не синтезує. Тому найкращий спосіб отримати цю органічну сполуку – вживати продукти, які багаті на вітамін С. Найбільше вітаміну С міститься в овочах, фруктах та ягодах Зазвичай саме свіжість плодів визначає концентрацію вітаміну […]
  • Що таке збалансоване харчування і як його збалансувати?
    Для гарного самопочуття важливе збалансоване харчування, щоб організм отримував всі необхідні для нього речовини. Для гарного самопочуття важливе збалансоване харчування, щоб організм отримував всі необхідні для нього речовини. З його допомогою можна не тільки зміцнити здоров’я, але і скинути/набрати вагу. Важливо знати і враховувати існуючі рекомендації і правильно скласти меню. Що значить збалансоване харчування? Збалансоване харчування — це харчування, при якому задовольняється добова потреба організму в енергії, а також підтримується оптимальний баланс мікроелементів і вітамінів. При збалансованому раціоні організм нормально розвивається, росте і функціонує. Основна суть представленої системи полягає в складанні раціону на основі енергетичної цінності продуктів. Організм повинен отримувати білки, жири, вуглеводи, […]
  • Трансжирні кислоти та їхні вплив на організм людини
    На виконання п. 17 наказу Держпродспоживслужби «Уведення в дію рішення колегії Держпродспоживслужби від 02 лютого 2024 року» від 06 березня 2024 року   № 139  Первомайське районне  управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує Вас, як споживачів,  що відповідно до Розділу V Наказу  Міністерства охорони здоров’я від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання […]
  • Щодо повідомлення RASFF № 2024.1278-fup17
    Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 14.03.2024 № 11.1.3-21/5185, щодо повідомлення RASFF від 13 березня 2024 року №2024.1278-fup17, стосовно виявлення Salmonella spp. в гранульованому кормі для тварин, що експортувався з Німеччини (виробник: Interquell GmbH, Wehringen) до України (отримувач: ПП «ВІРІС», вул. Січових Стрільців, 4, м. Бровари, Київська обл., […]
  • Щодо повідомлення RASFF № 2024.0905-fup8
    Первомайським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від від 14.03.2024 № 11.1.3-21/5165 щодо інформаційного повідомлення, отриманого по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 13 березня 2024 року № 2024.0905-fup8 (далі — повідомлення RASFF). Відповідно до повідомлення RASFF виявлено хлорпірифос-етил у сушених помідорах, походженням з Тунісу (експортер: Ste antica agricole), […]
  • ВОДА – це ЖИТТЯ!
    А хороша вода — це гарне життя! Вона дарує міцний імунітет та профілактику понад сотні діагнозів!   5 явних переваг води. Знімаєстрес. Нашорганізм на 80% складається із  води. Зменшення її  вмісту лише на 2% веде  до помітного зниження енергії та працездатності мозку. Подальше  зневоднення  підвищує рівень кортизолу — гормону стресу. Тому при головному болі, напрузі в м’язах, незрозумілому мисленні, стресі в першу чергу необхідно зробити ковток простої води. Допомагаєпозбутисязайвої ваги. Вода регулює обмін речовин, сприяє просуванню їжі шлунково-кишковим трактом і виведення відходів. Також вода наповнює шлунок та надає почуття ситості. Якщо ви хочете позбавитися зайвої ваги, візьміть за правило […]
  • Державна реєстрація потужності, отримання експлуатаційного дозволу  (залежності від виду діяльності) є обов’язковою для ВСІХ суб’єктів господарювання, всіх форм власності
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує на  відповідальності  ВСІХ операторів ринку (юридичні особи, фізичні особи-підприємці, фізичні осіб) за порушення  законодавства про харчові продукти та неухильному всіма виконанні вимог законодавства щодо харчові продукти. Суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється […]
  • Щодо протидії поширення неякісних ветеринарних препаратів
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок […]
  • Щодо протидії поширення  неякісних ветеринарних препаратів
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок […]
  • Як захиститись від інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом?
    Інфекційні захворювання до теперішнього часу є найбільш поширеними захворюваннями в усьому світі. Гострі респіраторні вірусні інфекції, грип, дифтерія, кашлюк, правець, краснуха, пневмококова, менінгококова інфекція, туберкульоз, інфекційний мононуклеоз, скарлатина, коронавірус… Ці та багато інших вірусних чи бактерійних захворювань здатні передаватись від хворої до здорової людини через повітря, тобто так званим повітряно-краплинним шляхом. У більшості випадків такими […]
  • Щодо  профілактики недопущення занесення та поширення збудника АЧС
    Первомайське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про те, що  відбулося  засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Первомайській районній військовій адміністрації Протоколу від 27.02.2024 №1. Виконання Рішення Протоколу ДНПК при Первомайській районній військовій адміністрації щодо  профілактики недопущення  занесення та поширення збудника АЧС Первомайському району стосується  селищної ради, старостів сіл, власників господарств різних форм власності, […]
  • Щодо протидії поширення  неякісних препаратів
    Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок […]
  • Щодо повідомлення RASFF № 2024.1115
    Україна як кандидат на вступ до Європейського Союзу використовує національну систему контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, еквівалентну системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу». Одним із важливих кроків є виконання вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року, а саме […]
  • РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я  Частина перша: «Поняття про раціональне харчування»
    Їжа – це “пальне”, без якого організм не може функціонувати, вона дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача.      Раціональне харчування – це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. Правильне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття.      Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і […]
  •   Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок вживання  питної води
         На території Миколаївської області, внаслідок збройної агресії російської федерації проти  України, в тому числі  після підриву греблі Каховської ГЕС відбувається забруднення поверхневих вод та підземних водоносних горизонтів,  які використовуються як джерела  питного водопостачання різними хімічними та бактеріологічними чинниками: залишки військової техніки, розірваних снарядів, загиблі тварини, тощо. Забруднена питна вода може призвести як до хімічних […]