Після дощів в Україні розпочався весняний сезон грибів. Збирати гриби весною можна, але з обережністю. Навесні з’являються багато їстівних грибів, таких як сморчки, підберезники, лисички. Ці гриби багаті на вітаміни, які так необхідні після зими. Але, навесні також з’являються отруйні гриби, які легко сплутати з їстівними. Перші гриби, що збирають навесні, особливі – їхня отрута розчиняється при кип’ятінні, але не у всіх. У лісах збирають гриби сморчки, проте часто плутають цей умовно їстівний гриб з отруйними строчками. Строчки ні в якому разі не можна вживати в їжу, вони містять токсин гіромітрин, який також є канцерогеном. Відомо, що він не завжди розкладається внаслідок термічної обробки та може тривалий період накопичуватися в організмі. Через ці гриби щороку гинуть десятки людей.
Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних правил:
- Не збирайте гриби:
– невідомі та ті гриби в яких ви сумніваєтесь, якими б апетитними вони не здавалися;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Так навіть їстівні гриби можуть бути небезпечними для здоров’я, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини;
– занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні –викидайте!
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Чітко дотримуйтесь технології приготування грибів. Гриби промивайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Не купуйте консервовані гриби домашнього приготування. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм
- .
ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ’Я І НАВІТЬ ЖИТТЯ