Вимоги до утилізації харчових відходів при організації харчування в закладах громадського харчування

Харчові відходи — це залишки продуктів харчування або їх складових, які були призначені для споживання людиною, але повністю або частково втратили свою споживчу цінність у процесі зберігання, приготування, подачі чи споживання. Такі відходи виникають у закладах громадського харчування, роздрібній торгівлі, харчовій промисловості та домогосподарствах.

Відповідальність за поводженням з  харчовими відходами  в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення несе оператор ринку, що здійснює організацію харчування та відповідно здійснює контроль за виробництвом, умовами  зберігання та терміном зберігання харчових продуктів.

Оператор ринку під час поводження з харчовими відходами (неїстівні субпродукти та інші залишки) повиннен:

  • якомога швидше видаляти харчові відходи з приміщення, де є харчові продукти;
  • розміщувати харчові відходи у закритих контейнерах, сконструйованих таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх  дезінфекцію;
  •  дотримуватися відповідних положень законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів та/або мати договори щодо їх утилізації (знищення).

Відповідно до частини першої статті 21 Закону  України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР (далі Закону)  в закладах харчування обов’язково  повинно бути розроблено, впроваджено та застосувуватись НАССР —  «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», затверджені Наказом від 01 жовтня 2012 року № 590 Міністерства аграрної політики та продовольства України (зі змінами), в яких одна із програм-передумов — це  щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору, видалення з потужності та повинна забезпечити:

  • виконання операторами ринку усіх передбачених законодавством вимог щодо утилізації відходів;
  • інформацію про місця збору відходів у зонах поводження з харчовими продуктами;
  • визначення графіків та способів видалення відходів з приміщень, у яких здійснюється поводження з харчовими продуктами, з метою уникнення їх накопичення. При цьому має враховуватися можливість перехресного забруднення продуктів під час їх видалення;
  • місця зберігання відходів за межами приміщень, де здійснюються операції з харчовими продуктами, вимоги щодо зберігання відходів;
  • стан контейнерів, ємностей для відходів, їх маркування, очищення, миття та дезінфекцію;
  • вивезення відходів з території потужності та їх утилізацію, у тому числі за укладеними відповідними договорами.

За порушення законодавства про харчові продукти відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року   №2042-VІІІ визначено,

  • що оператори ринку несуть відповідальність за такі правопорушення: невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), —

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб — підприємців — у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

У разі  запитань звертатись на електрону  адресу: veterinar_kroz@ukr.net;  prv_dpss@dpssmk.gov.ua,   за  тел. 7-53-58 та/або 2-20-57 Первомайського  районного  управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Корисну інформацію також можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївської області https://dpssmk.gov.ua/ та мережі фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/.